Monstera
Finger filodendron
GRØN VIDEN
Blogger plante
Monstera: Guide, pasning og gode råd til ”bloggerplanten”
Monstera er igen en af de mest populære stueplanter. Det var den også, da mormor var ung, og som med så meget andet, er det gamle blevet trendy igen. Vi giver en komplet guide til pasning og gode råd af ”bloggerplanten”
Monstera er en af de nemmeste og mest taknemmelige planter at passe – og også en af de mest fascinerende. Den vokser konstant, viser tydelige tegn, når den mangler vand, og udvikler sig altid. Derfor er monstera planten også en af de allermest populære stueplanter netop nu, og derfor har vi lavet en guide til, hvordan du passer planten, der også går under navnet ”blogger planten”
Monstera bliver kaldt bloggerplanten – men hvorfor?
”Mormor planter” er blevet populære igen. Både inde og ude. Monstera er en af de mormorplanter, som hitter helt vildt for tiden, men hvorfor? Vores bud er, at monstera minder os om dengang, vi som små, løb rundt i mormors hjem, og at vi derfor forbinder Monstera og andre mormorplanter med hygge og tryghed.
Men monstera kaldes også ”bloggerplante”. Det gør den, fordi trenden begyndte hos en række bloggere som havde genvundet kærligheden for gamle møbler, genbrugsmaterialer og altså gamle planter. Derfor man på de sociale medier meget ofte se monstera i baggrunden af billeder.
Navnet monstera kommer fra det latinske ord for monstrøs, fordi den både vokser vildt og hurtigt, men også har et unikt udseende, som ganske få andre planter.

Hvordan passer jeg min monstera deliciosa?
Du er heldig – for hvis din kærlighed er faldet på monstera, så er du ramt af en meget ukompliceret forelskelse. Monstera er nemlig meget hårdfør og nem at passe. Her er en guide med fire gode råd til at passe din monstera:
- Den må ikke få direkte sollys – men heller ikke stå for mørkt
- Vand ca. 1. gang ugentligt, og hver 14. dag om vinteren. Lad den gerne tørre ud mellem vandinger.
- I forårs- og sommermånederne skal den gødes én gang om måneden
- Hvis den bliver for stor, så skal den have støtte at vokse op af. Eventuelt en mospind.

Hvor kommer monstera fra?
Monstera er ikke overraskende i samme familie som philodendron og epipremnum, nemlig Arum-familien. Den stammer fra tropiske regnskove i Vestindien og Centralamerika. I sit rette element kan den blive 18 meter høj, når den har mulighed for at sno sig op ad eksempelvis træer.
Plantens form er helt unik, og det skyldes formentligt flere ting. Den store overflade og evnen til at vokse så meget og vildt er formentligt, fordi den på bunden af regnskoven var nødt til at vokse sig stor for at komme frem til solens stråler.
De hullede blade på monsteraen er et tegn på, at det formentligt både har regnet og blæst kraftigt. De hullede blade gør, at vinden nemt suser igennem planten, og at regnskovens kraftige dråber ikke samler sig på planten, men i stedet nemt drypper af.

”Min monstera er ved at dø”
Hvis din monstera pludselig ikke har det godt, så frygt ej. Den er meget hårdfør, og selvom den går igennem en hård periode, så kan den sagtens komme tilbage og leve videre. Heldigvis viser den nemlig tydeligt, hvis der er tegn på, at den ikke trives. De tegn er blandt andet:
- Brune pletter: For meget sollys
- Blege blade: Mangler næring. Læs vores gode råd til gødning her ⟶
- Gule/brune blade: For meget vand. Lad den tørre helt ud og vand derefter mindre fremover
- Sorte pletter: Der er for koldt i lokalet
Hvis din monstera ikke lider af nogen af ovenstående tegn, så er det formentligt, fordi den har det helt fint. Så skal du bare nyde den monstrøse, unikke, mormor/bloggerplante, du er blevet forelsket i.
Stueplanter til kontoret
Vi er eksperter i planter til kontoret. Vi er Danmarks største forhandler af indendørs beplantning, og det betyder, at hvis du mangler en grøn sparringspartner, så kan vi hjælpe dig. Vi har meget mere end blot stueplanter, vi kan også hjælpe med:
Har du brug for hjælp med planter ?
Så udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig.