Codiaeum Variegatum
Croton
Codiaeum variegatum (Croton)
- Den smukke, farverige planter, der altid er i forandring
Codiaeum variegatum, bedre kendt som Croton eller på dansk Kroton, er en farverig og populær plante, der konstant forandrer sig. Oprindeligt stammer den fra Indien og Sydøstasien, men i de seneste 1500 år har den også vundet indpas i Europa. I dag er Croton en favorit blandt stueplanter og kontorplanter, takket være dens spektakulære farver og unikke udtryk. Se flere Codiaeum her
De mest almindelige Codiaeum er
Codiaeum variegatum "Petra"
Codiaeum variegatum "Iceton"
Codiaeum variegatum "Iceton"
Placering og lysforhold
Hvor skal du placere din Croton?
- Trives bedst i let skygge, men tåler også sollys.
- Undgå dog direkte sollys i de varme sommermåneder, da det kan skade planten.
- Jo mere indirekte lys, jo kraftigere bliver plantens farver.
I sommerhalvåret er almindelig stuetemperatur ideel, mens den foretrækker lidt køligere forhold om vinteren – dog ikke under 16 grader.
Skadedyr: Pas på spindemider
Croton kræver en vis luftfugtighed for at trives optimalt. I tørre kontormiljøer kan lav luftfugtighed svække planten og gøre den sårbar over for skadedyr som:
- Spindemider – trives ved lav luftfugtighed.
- Trips, uldlus og cikader – forekommer ofte hos producenter.
For at beskytte din Croton kan det være en fordel at øge luftfugtigheden, eksempelvis ved brug af en luftfugter eller ved at placere planten på en underskål med vand og sten.
Vanding og gødning
En vigtig regel: Undgå udtørring!
- Hold jorden konstant fugtig, men sørg for, at den ikke sopper i vand
- Ved nyplantning i høje kummer kræver Croton ekstra opmærksomhed, da rodnettet skal udvikles og tilpasse sig.
Gødning:
- Giv planten gødning tre gange om året med almindelig stamgødning.
Formering af Croton
Vil du formere din Croton? Det kan gøres let ved at tage stiklinger med 4-6 blade. Sørg for at give stiklingerne de rette vækstbetingelser, så de får en god start.
Fun fact om Croton
Frøene fra en ganske bestemt art af Croton bliver rent faktisk brugt som afføringsmiddel – Det er faktisk det kraftigste virkende middel, man har kendskab til. En anden art har stik modsatte egenskaber, da den i Indien bruges til en stoppende virkning. Så det er med ikke at bytte op på de to.
Ingen af de nævnte plantearter med medicinske egenskaber er i dag i handlen som prydplanter, men bliver stadig brugt som lægemiddel
Ønsker du flere plantetips og tricks, så har vores ekspert i planter og skadedyr, Ulrik Kyed, samlet en lang række af sine bedste tips og tricks her. God læselyst.
Ulrik Kyed
Ekspert i biologisk bekæmpelse og planteservice