Uldlus i planter
Uldlus er nært beslægtet med skjoldlus. Sammenlignet med skjoldlus er alle stadier i stand til at bevæge sig rundt på planten. De gør det dog ikke så tit, når de har fået etableret sig nogle gode “vat-/uldreder”.
Udseende
Uldlus er ca. 3-4 mm lange og 2-3 mm brede (alt efter hvor gunstigt de har det). Skadedyret er blødt, ovalt og dækket af hvid voks (ligner en bænkebider i profil). De mindre nymfer i første stadie er gule og uden vokslag.
De mest almindelige arter indendørs:
- Kortfrynset uldlus (Planococcus citri), der lægger æg
- Langfrynset uldlus (Pseudococcus longispinus), der føder levende unger
Symptomer/kendetegn på angreb af uldlus
Uldlus har mange værtsplanter i indendørs planter, lige fra Crassula, Codiaeum, dracaena, ficus, Hedera, Nerium og oliventræer. Kendetegn for, at en plante er befængt med uldlus, er hvide vatlignende totter/reder og levende uldlus rundt på planten (bladundersiden ved bladnerverne og nye skud først og fremmest), hvor saften er lettere tilgængelig.
Med trænede øjne kan man se, hvilken slags uldlus der er tale om ud fra uldredernes form og placering. Ligesom bladlus udskiller uldlus “honningdug”, som er ekskrementer efter indtagelse af plantesaft. Uldlusene udskiller meget sukkerstof, da de har brug for det protein, de indtager fra plantesaften på stængler og blade. Det giver en klistret belægning på blade og evt. dryp.
Planten bliver svækket ved uldlusangreb, kan blive inficeret med svampesygdomme, og saften kan fremme sodskimmelsvamp med en sort/grå belægning.
Er der ingen tegn på aktivitet hos de voksne uldlus, og er de vatlignende totter helt tørre, når du nulrer det i fingrene, er der ingen tegn på liv
Formering
Hunnerne føder levende unger eller lægger æg i en sæk af hvid voks, hvorfra ungerne klækkes. De spreder sig ud over planten. Første stadie (“vandrelarverne”) og voksne hunner spredes meget let omkring, hvor bladene/planterne rører hinanden. Først fra andet stadium begynder den hvide farve at ses, og størrelsen kan ses med det blotte øje.
Livscyklus tager ca. 1,5 måned ved 20 grader. Ved 16 °C lægger de kortfrynsede hunner op til 200 æg og kan efter klækning leve i op til otte måneder. Ved 27 °C kan de lægge op mod 350 gule æg i en ægsæk, som består af en snehvid voksmasse. Herfra klækkes første stadium (nymfer), der spredes udover planterne.
De er meget aktive for at finde egnede fodersteder på plantens blade og stængler. Kortfrynset uldlus overvintrer som nymfer i jorden, og når temperaturen igen bliver høj nok, er de aktive i planterne igen.
Bekæmpelse af uldlus
- Bladvask er et godt kontaktmiddel, som kvæler og stopper nymfestadier/vandrelarverne samt forringer levevilkårene for de voksne stadier.
- Mospilan er systemisk og udvandes ved ca. tre servicebesøg i træk (optages af planten og udsletter skadedyr, der drikker saften). Vurder, om det kunne være hensigtsmæssigt at udsætte nyttedyr på større træer inden kemisk bekæmpelse påbegyndes eller afvaskning med bladvask, da det stopper denne mulighed.
- NeemAzal er et systemisk og effektivt bekæmpelsesmiddel, når planten douches grundigt over. Midlet er effektivt mod sugende insekter og begrænser af samme grund også muligheden for at udsætte nyttedyr efter en afvaskning (specielt med nytteinsekter, der suger saft direkte fra skadedyret).
- Siltac er et godt kontaktmiddel uden pesticider, som danner et net/film af silikone over skadedyret, så uldlusene ikke kan bevæge sig og dør inden for 90 sekunder. Midlet er mest effektivt, når temperaturen er høj, og luftfugtigheden er lav (kan bruges inden udsætning af nyttedyr). Midlet er dog bedst mod unge stadier og kræver flere behandlinger få dage efter hinanden.
- Gartnersæbe (BD40) bruges ofte ved fedtede planter eller før udsætning af nyttedyr (som altid er godt at gøre). Det kræver mange behandlinger at bekæmpe uldlus blot med sæben.
Biologisk bekæmpelse
Det er oftest mest relevant at udsætte nyttedyr i sommermånederne, hvor de er mest aktive og har størst chance for at overtage magten fra skadedyrene. Bekæmpelsesplanen er helt afhængig af:
- Hvilken uldlustype der er tale om
- Plantetype
- Luftfugtighed
- Lysforhold
- Temperatur
- Antal af skadedyr
De mest anvendte nyttedyr mod uldlus i Jydsk Planteservice er:
- Snyltehvepse (Leptomastidea abnormis, Leptomastix dactylopii og Anagyrus fusciventris)
- Mariehønen (Cryptolaemus montrouzieri) skaffes i larve- eller voksenstadie
- Guldøjelarven (Chrysoperla carnea)
- Enkelte rovmider har en lille effekt ved de første stadier
Ulrik Kyed
Ekspert i biologisk bekæmpelse og planteservice