Ny undersøgelse:
Plantevægge forbedrer indeklimaet

GRØN VIDEN

Indeklima forbedring

Plantevægge forbedrer indeklimaet markant viser ny forskning

Vores plantevægge giver færre sygedage. Det er vores konklusion, efter at en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet dokumenterer, at vores plantevægge forbedrer indeklimaet markant. Plantevæggen hæver luftfugtigheden og fjerner nogle af de partikler fra luften, som hvert år gør, at vi bliver syge, får ondt i hovedet, irritation i øjne, slimhinder og mere til.

“Der er ingen tvivl om, at en plantevæg fra Jydsk Planteservice også vil have en stor effekt i et større lokale eller kontor,” konkluderer forskeren bag forsøget.

Det er almenkendt, at planter kan være med til at forbedre indeklimaet. Men hvor meget forbedrer de det egentligt? En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet satte sig for at teste, hvor meget plantevægge fra Natural Greenwalls, som vi forhandler i Danmark, egentligt forbedrer indeklimaet.

Resultaterne er markante, både når det kommer til at fjerne skadelige partikler (Flygtige organiske forbindelser eller VOC), kulilte og svovldioxid fra luften. Men også i forhold til at hæve luftfugtigheden, hvilket er en udfordring mange kontorer og virksomheder har.

Forsker, underviser og PhD fra SDU, Diane Bastien, som står bag undersøgelsen, siger følgende om resultaterne:

Jeg har læst mange steder, at planter renser luften, men det er begrænset med undersøgelser og data på det. Så det ville jeg gerne undersøge sammen med Jydsk Planteservice. Resultaterne er faktisk lidt bedre end forventet. Vi kan tydeligt konkludere, at plantevægge har en positiv effekt på indeklimaet.”

Nedenfor gennemgår vi resultaterne.

3 plantevægge på kontorgang, bedre indeklima med plantevægge,

Test af Natural Greenwalls plantevægge

Natural Greenwalls er et dansk plantevægssystem, lavet af bæredygtige materialer og med fokus på at minimere forbruget af især vand og gødning. Hele systemet bliver produceret i Danmark, og der er tænkt bæredygtighed ind i hele processen.

Vi har tidligere lavet udregninger på Natural Greenwalls’ forbrug af vand og gødning overfor de andre plantevægge, vi tidligere har brugt. De udregninger viser, at Natural Greenwalls bruger minimum 598 liter vand og 3.5 liter gødning mindre årligt per kvadratmeter end de konkurrerende systemer på markedet. Altså markant mere miljøvenligt. Læs mere her: https://jydsk-planteservice.dk/ingen-kompromis-med-plantevaegge/

Desuden er Natural Greenwalls udviklet af en dansk virksomhed, som har haft fokus på at sikre optimal plantetrivsel. Det er derfor, at vi har brug dette plantevægssystem til undersøgelsen, da planterne får den optimal vækst og trivsel, og dermed kan give de bedste resultater og rense luften bedst muligt.

Stor grøn plantevæg i åbent kontorlandskab,

Resultaterne af undersøgelsen med plantevægge

I forsøget er det en mobil plantevæg med i alt 84 planter (Fredsliljer), der bliver testet. Forsøget bliver foretaget af PhD Diane Bastien, som er lektor og forsker på Syddansk Universitet.

Forsøget viser, at plantevæggen har en tydelig effekt på indeklimaet. Plantevæggen sænker niveauet af ”Flygtige Organiske Forbindelser (VOC)” med 61,2%, sænker niveauet af kulilte med 50,8% og niveauet af Svovldioxid med 45,2%. VOC-partikler er på mange arbejdspladser, og de kommer især fra byggematerialer, møbler, trafikken udenfor, skimmelsvamp, rengøringsmidler og lignende. VOC’er kan give gener som især dårlig lugt, irritation med tørhed og rødme i øjnene og irritation med tørhed af slimhinderne i næse og hals.

Derudover viser undersøgelsen også, at plantevæggen hæver luftfugtigheden med 36,1%. Det er vigtigt med en luftfugtighed mellem 40-60% indenfor. Hvis luftfugtigheden er lav, så trives virus bedre i luften, og det kan samtidig give udtørrede og irriterede slimhinder. Det vil oftest resultere i ubehag og træthed.

Altså alt sammen noget, der kan være med til at give flere sygedage på kontoret, og som altså kan forbedres ved at installere en plantevæg.

Test af plantevæg,
Test af plantevægge,

Forskeren bag er overrasket over resultatet

Det er Diane Bastien fra Syddansk Universitet (SDU), som står bag undersøgelsen. Hun er forsker og underviser på SDU, og hun havde længe været interesseret i at lave en undersøgelse af planters effekt på indeklimaet. Derfor kontaktede hun Jydsk Planteservice, og sammen fandt vi en løsning med vores plantevægge, hvor der indgår 84 planter i.

“Det er et område, hvor alle er enige om, at planter har en effekt på indeklimaet, men der er faktisk ikke særlig meget data på det. Det data, der er, er også meget gammelt eller lavet i små forsøg. Derfor ville jeg gerne lave et studie selv. Vi udviklede et testrum, hvor vi kunne gøre luften, omgivelserne og luftpartiklerne så tæt på “virkeligheden”, som muligt, og jeg er meget glad for forsøget,” siger hun, og fortæller om resultaterne:

“Plantevæggen renser faktisk luften mere, end jeg forventede. Rensningen af VOC-partikler er meget som forventet, men effekten på sulfur dioxide og carbone monoxide er markant bedre, end jeg havde regnet med. Også den markant øgede luftfugtighed er bedre end forventet. Så det er alt sammen rigtig godt.”

Læs mere om forsøget her: Impact of Plants on IAQ: Experimental Results from a Comparative Study in Twin Test Huts — University of Southern Denmark (sdu.dk)

Kan resultaterne bruges og overføres til et rigtigt kontor?

“Ja, det kan det. Selvfølgelig ikke direkte og 1 til 1, men i store træk. Der er ingen tvivl om, at en plantevæg vil have en stor effekt i et lokale eller kontor”

Vil du vide mere om vores plantevægge?

Så er du altid velkommen til at kontakte os. Vi har Design- og Indretningskonsulenter i hele landet, som gerne kommer forbi til en snak om jeres udfordringer og hjælper med at finde en løsning. Du kan også læse mere om vores plantevægge her. https://jydsk-planteservice.dk/plantevaeg
eller ser flere løsninger med plantevægge på vores inspirations side.

Picture of Leif Larsen

Leif Larsen

Ekspert i plantevægge og mosvægge

Vi ringer dig gerne op...

Udfyld formularen herunder!
– så kontakter vi dig hurtigst muligt. 

Jydsk Planteservice logo,

BOOK ET BESØG

Udfyld formularen, så hører du fra os hurtigst muligt!

FÅ ET TILBUD PÅ …

Mødelokale med plantevæg,