Araucaria
Stuengran
Araucaria: Stuegran med karakter og skønhed
Araucaria, også kendt som stuegran eller Norfolk Gran, tilhører fyrrefamilien (Pinaceae) og skiller sig ud som et stedsegrønt nåletræ, der kan dyrkes indendørs, og derfor velegnet til kontorer og kontorbeplantning. Denne særlige art, Araucaria heterophylla, er ikke beslægtet med de traditionelle grantræer, men dens form og struktur kan minde om et juletræ. Det er en fantastisk flot plante med mange muligheder.
Vigtigt: Selvom Araucaria kan minde om et juletræ, er det vigtigt at undgå at pynte den med lys, inklusive elektriske lyskæder, da dette kan skade de delikate nåle.
Araucaria excelsa blev opdaget i 1793 på Norfolk-øerne nær New Zealand. Den præsenterer sig med vandrette, symmetriske grene og et elegant udseende, der tilfører ethvert rum en unik charme.
De mest almindelige Araucaria er
Araucaria heterophylla
Araucaria cunninghamii
Hvordan passer jeg en stuegran?
Araucaria kan opnå højder på op til 60 meter i sit naturlige miljø, men når dyrket som stueplante, forventes en maksimal højde på ca. 1,5 meter med en årlig vækstrate på omkring 15 cm.
Placering og lysforhold til Stuegran
Stuegran foretrækker et lyst sted, ideelt et sydvendt vindue, hvor direkte middagssol om sommeren undgås. Lysets intensitet påvirker direkte plantens farve, hvor en lys placering fremmer en blå/grålig nuance, mens en mere tilbagetrukken position giver blade i dybere grønne toner.
Temperatur og vandingsbehov
Araucaria er overraskende hårdfør og kan, hvis beskyttet, tolerere en mild vinter udendørs. Dog ikke temperaturer under 5°C. Indenfor trives den bedst, hvis temperaturen ikke overstiger 21°C. Når det kommer til vanding, er det vigtigt at justere efter lysforholdene; jo mere lys, desto større vandforbrug. Det er vigtigt at undgå brug af bladglans, da Araucarias nåle er følsomme over for kemikalier. Brug for en Araucaria eller en anden plante til kontoret, så kig i vores webshop
Gødning og formering Araucaria
Når du gøder din Araucaria, bør du kun bruge halvdelen af den anbefalede dosis gødning, og det er fordelagtigt at anvende kalkfrit vand for at undgå opbygning af skadelige mineraler. Formering kan foretages via frø, og i specialgartnerier, primært i Belgien, praktiseres formering gennem stikning af topskud. Det er værd at bemærke, at sideskud vil fortsætte deres vandrette vækst, selv efter at være blevet stukket.
Flere plantetips og tricks
Ønsker du flere plantetips og tricks, så har vores ekspert i planter og skadedyr, Ulrik Kyed, samlet en lang række af sine bedste tips og tricks her. God læselyst.
Ulrik Kyed
Ekspert i biologisk bekæmpelse og planteservice