Planter er godt
for indeklimaet

GRØN VIDEN

Bedre indeklima

Planter øger medarbejdernes trivsel og er godt for indeklimaet

Grønt er godt – også når det gælder indeklimaet.
Planter ikke bare renser luften for giftstoffer, men de giver også bedre trivsel og er med til at regulere luftfugtighed og temperatur med færre sygedage som gevinst. Senest er forskerne begyndt at interessere sig for planters evne til at modvirke stress.

Planters særlige evner for luftrensning optager og neutraliserer giftstofferne gennem bladene samtidig med de omdanner luftens CO2 til ilt. Generelt gælder det, at jo større planten er, og jo hurtigere den vokser, jo bedre er dens evne til at forbedre indeklimaet.

Planter giver fugt til tør luft

En anden effekt planter har på indeklimaet er deres evne til at regulere luftfugtigheden. Når planten frigiver ilt tilføres samtidig fugtighed til luften. Arbejdstilsynet anbefaler, at den relative luftfugtighed i rummet normalt bør ligge mellem 25 og 60 % – lavest om vinteren og højest om sommeren. Men når vi om vinteren skruer op for varmen, udtørres luften ofte til under den anbefalede fugtighed. Det kan give røde øjne, irritationer og svie i huden, næsen og halsen.Derudover påvirker høje rumtemperaturer koncentrationsevnen. Her kan planterne bruges som temperaturregulerende løsning, endnu en positiv effekt på indeklimaet. Det er dog vigtigt for planterne, og dermed indeklimaet, at planterne bliver vandet og serviceret ordentligt. Derfor tilbyder vi også en planteserviceaftale.
Bucida i kontor miljø.

Flere planter - færre sygedage

En undersøgelse, gennemført af den norske forsker Tove Fjeld, har set nærmere på medarbejdernes helbred og sygefravær i et kontormiljø. Den ene halvdel blev indrettet med planter, mens den anden halvdel forblev uændret uden planter. Resultatet har vist, at medarbejderne, der var omgivet af planter, oplevede et fald i de mest gængse sygdomme såsom forkølelse, influenza, hovedpine, kort vejrtrækning og hudirritationer på 52 %, mens fravær som følge af sygdom faldt fra 17 til 6 %.

Den norske forsker har også lavet forsøg i et shopping center. 70 % af de besøgende oplevede, at forvandlingen til “grønt område” gav stedet en bedre atmosfære. Det kvitterede de med at øge antallet af besøg i centret med 50 %.

– Man har længe vidst, at havearbejde har en positiv indvirkning på psykisk velvære. Nu er man i den nyere forskning i højere grad begyndt at interessere sig for indendørsmiljøerne og planternes gunstige effekt på fx vores stressniveau – og dermed på den generelle trivsel i det hele taget, siger Janni Bjerregaard Lund.

Grønne planter i åbent kontorlandskab,

Fordelen med planter på kontoret

Ny forskning fortæller os, at planter er sunde for bygninger og mennesker af mange forskellige og ofte udefinerbare årsager. Planter spiller en væsentlig rolle i at formidle et behageligt og roligt miljø, hvor vi kan bevæge os, arbejde eller slappe af.
Stor grøn Anthurium i mødelokale,

Det er bevist, at indendørsplanter kan:

De fleste af os ved, at nærhed til grønne planter får os til at føle os godt tilpas i vores omgivelser. Vi føler os mindre stressede, når der er planter omkring os. Bygninger opleves som mere stille og rolige og også mere stimulerende og interessante. Akademisk forskning har vist, at grønt indendørs design medfører store og positive ændringer for ikke kun indeklimaet, men også medarbejdernes velbefindende.

Planter hjælper med at forbedre luftkvaliteten

Forskning i USA har vist, at planter tiltrækker mere støv end, man tror. Graden af partikler i luften (inklusive luftbårne sporer) kan mindskes med op til 20% i nogle situationer. Dette kan medføre et mindre forbrug af luftrensere (det kan dog ikke erstatte dem) og en forbedring af indeklimaets luftkvalitet.

Der eksisterer en stor mængde ny forskning fra Australien og USA. Den viser, at indendørsplanter er effektive, når det handler om at fjerne en del forureninger i et kontormiljø.

Der er generel enighed blandt videnskabsmænd om, at planter forbedrer indendørsmiljøet, og at de er anvendelige til at bekæmpe det moderne ”syge hus” syndrom. Der er ingen specifik årsag til syndromet, andet end dårlig luftkvalitet, højt støjniveau og dårlig kontrol med lys og fugtighed, der anses for at være vigtige faktorer.

Da planter har en stor overflade og udveksler damp og vand til omgivelserne, kan de afhjælpe med nogle af disse problemer og dermed forbedre indeklimaet.

Planter hjælper med at:

Plantevæg i kantine,

Plantevægge fra Natural Greenwalls (vores system) kan

Læs mere om vores plantevægge her  – eller besøg Natural Greenwalls her

Afspil video

Planter som social støtte

Ny Ph.d-afhandling dokumenterer, at planter og blomster på kontoret har positiv indvirkning på arbejdsmiljøet

Mens det er en velkendt sag, at planter forbedrer indeklimaet, har forskningen kun i mindre målestok beskæftiget sig med, hvordan planter og blomster spiller ind på selve arbejdsmiljøet. Det på trods af, at planter og blomster er en naturlig del af indretningen på mange arbejdspladser.

Planters positive indvirkning på arbejdsmiljøet

Det er Jane Dyrhauge Thomsen, innovationskonsulent ved det teknologiske serviceinstitut AgroTech, som har kortlagt planters betydning for det psykosociale arbejdsmiljø på baggrund af undersøgelser foretaget på to danske kontorarbejdspladser.

– Planter og blomster har en særlig symbolværdi, der gør, at de bruges til at vise social støtte – både mellem medarbejderne og mellem ledelsen og medarbejderne i dagligdagen på kontoret, fortæller Jane Dyrhauge Thomsen og fortsætter,

– Det er velkendt fra arbejdsmiljøforskningen, at social støtte er vigtig for medarbejdernes trivsel og desuden beskytter mod helbredsproblemer som fx depressioner, stress og hjertekarsygdomme.

– Så sagt på en anden måde, er det glade budskab, at planter er med til at fremme medarbejdernes generelle trivsel og sundhed, fastslår Jane Dyrhauge Thomsen.

Planter som indretning
En plante på kontoret og frit slag til indretningen af skrivebordspladsen har enorm effekt på indeklimaet og dermed arbejdspræstationen,I en engelsk undersøgelse satte forskere potteplanter op på et kontor, og de ansatte fik besked om, at de kunne indrette deres skrivebordsplads, som de selv ønskede.Det gav lynhurtigt pote, og ifølge undersøgelsen steg de ansattes velvære med 47 procent.Men ikke nok med det, så røg kreativiteten også til vejrs med 45 procent. Med den fulgte produktiviteten, som forskerne målte til at stige med 38 procent takket være de grønne tiltag på arbejdspladsen. Det skriver forskning.no. Undersøgelsen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Experimental Psychology og kan ses HER

Vi ringer dig gerne op...

Udfyld formularen herunder!
– så kontakter vi dig hurtigst muligt. 

Jydsk Planteservice logo,

BOOK ET BESØG

Udfyld formularen, så hører du fra os hurtigst muligt!

FÅ ET TILBUD PÅ …

Plantegruppe i kontorlandskab,